wtorek, 26 marca 2013

PIERŚ FASZEROWANA ORZECHAMI WŁOSKIMI















        Jak co roku we wrześniu mój tata wybrał się z kolegami strącać orzechy.. wynik- jak zawsze zadowalający... słoiki napełnione obranymi przekąskami.. nadają się do deserów, tortów, kurczaka i kto wie do czego jeszcze... :)


przepis:

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • pierś kurczaka
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 plasterki sera żółtego
  • jajko, bułka tarta
  • przyprawy: zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś przecinamy wzdłuż na pół. Każdą z powstałych połówek rozbijamy i nacieramy przyprawami. 
  2. Obsypujemy filety orzechami włoskimi i kładziemy po plasterku sera żółtego. Składamy na pół, następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.
  3. Smażymy na oleju po 6 minut z każdej strony /jeżeli pierś jest grubsza należy przykryć patelnię/.
Podajemy z puree ziemniaczanym (ziemniaki+2 łyżki masła+garść koperku).





1 komentarz:

  1. Kocham faszerowane piersi...czasem tak wymyślam, że domownicy patrzą z obawą...czy da się to zjeść.

    OdpowiedzUsuń