Śniadanie ..można je szybko przyrządzić przed porannym wyjściem i po zaledwie 12 minutach zjeść coś ciepłego i wzmacniającego na długi czas.. kukurydziany placek zasmakuje każdemu, kto znudził się tradycyjnymi kanapkami lub musi zjadać nieświeże bułki, bo jak zawsze brakuje mu czasu na spacer do piekarni ;)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
placki kukurydziane:
- 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki gorącej wody
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ostrej papryki, soli i pieprzu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 4 liście sałaty lodowej
- 100 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mieszamy kaszę kukurydzianą z 2 szklankami gorącej wody i podgrzewamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji (jeżeli kaszka w naszym mniemaniu jest zbyt twarda lub za gęsta dodajemy więcej wody)
- W garnku gotujemy wodę. Dodajemy jajka i ustawiamy budzik na 6 i pół minuty.
- W tym czasie łączymy gotową kaszę kukurydzianą z mąką pszenną i jajkiem. Mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, następnie układamy łyżką 4 placuszki. Smażymy po 4 minuty z każdej strony (krawędzie będą brązowe).
- Łączymy jogurt z miodem i musztardą. Gotowe jajka zalewamy zimną wodą i obieramy.
- Na każdym talerzu układamy kolejno placek kukurydziany, liść sałaty i 25 g wędzonego łososia. Polewamy sosem miodowo- musztardowym i kładziemy 2 połówki ugotowanego jajka. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz