sobota, 30 marca 2013

KUKURYDZIANE PLACUSZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I JAJKIEM W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM


















        Śniadanie ..można je szybko przyrządzić przed porannym wyjściem i po zaledwie 12 minutach zjeść coś ciepłego i wzmacniającego na długi czas.. kukurydziany placek zasmakuje każdemu, kto znudził się tradycyjnymi kanapkami lub musi zjadać nieświeże bułki, bo jak zawsze brakuje mu czasu na spacer do piekarni ;)


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI (dla 4 osób):

placki kukurydziane:
  • 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, soli i pieprzu
sos miodowo-musztardowy:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
dodatkowo:
  • 4 jajka
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Mieszamy kaszę kukurydzianą z 2 szklankami gorącej wody i podgrzewamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji (jeżeli kaszka w naszym mniemaniu jest zbyt twarda lub za gęsta dodajemy więcej wody)
  2. W garnku gotujemy wodę. Dodajemy jajka i ustawiamy budzik na 6 i pół minuty.
  3. W tym czasie łączymy gotową kaszę kukurydzianą z mąką pszenną i jajkiem. Mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, następnie układamy łyżką 4 placuszki. Smażymy po 4 minuty z każdej strony (krawędzie będą brązowe).
  5. Łączymy jogurt z miodem i musztardą. Gotowe jajka zalewamy zimną wodą i obieramy.
  6. Na każdym talerzu układamy kolejno placek kukurydziany, liść sałaty i 25 g wędzonego łososia. Polewamy sosem miodowo- musztardowym i kładziemy 2 połówki ugotowanego jajka. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz