czwartek, 21 marca 2013

KARMELIZOWANA BRUKSELKA



















         Pierwszy dzień wiosny.. ironio... śnieg pada wyjątkowo natrętnie... mijałam dzisiaj niekończącą się brygadę przedszkolaków-zmierzali utopić marzannę.. uda im się? 
        Tymczasem odrobina zieleni na talerzu :)


przepis:

SKŁADNIKI:
  • 300 g brukselki
  • sól, cukier
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE:
  1. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i cukru (można dodać również odrobinę mleka).  Gotujemy bez przykrycia do miękkości. Odcedzamy i kroimy na połówki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Dodajemy brukselki, smażymy z dwóch stron na złoty kolor.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz