poniedziałek, 18 marca 2013

CUKINIA FASZEROWANA







































Czym różni się cukinia od kabaczka? ... nie różni się :) 


przepis i zdjęcia:

SKŁADNIKI:
  • 2 cukinie (około 450 g każda)
  • 350 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • pół papryki czerwonej i pół papryki zielonej
  • pół puszki krojonych pomidorów (250 g)
  • 1 czerwone chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • mała kostka sera żółtego
  • przyprawy: 3 łyżki sosu worcester, zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cukinie kroimy wzdłuż na dwie połówki. Łyżką wydrążamy miąższ, który odkładamy na bok (połowę dodamy później do farszu).
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chilli w plasterki, paprykę w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni.
  3. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy na patelnię.
  4. Dodajemy pomidory i połowę miąższu z cukinii. 
  5. Całość doprawiamy i dusimy 15-20 minut.
  6. Gotowym farszem napełniamy łódki z cukinii, posypujemy tartym serem i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy 30 minut (180 st. C)  ... Gotowe :)




6 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę fantastycznie. Chyba skuszę się na ten przepis.

    P.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny przepis ;) pyszne, lekkie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię i to nie tylko na ciepło, ale w formie sałatek jest niezastąpiona. Twoje wykonanie zachęca do wypróbowania...pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda bardzo apetycznie.Gdy tylko nastanie sezon cukiniowy chętnie wykorzystam (najlepsza cukinia z własnej uprawy)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że pewnego dnia wyhoduję swoje własne cukinie.. teraz niestety nie mam ku temu warunków... ale wszystko w swoim czasie :)

      Usuń
  5. Hello, just wanted to say, I enjoyed this article. It was helpful.

    Keep on posting!

    OdpowiedzUsuń