Czym różni się cukinia od kabaczka? ... nie różni się :)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie (około 450 g każda)
- 350 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- pół papryki czerwonej i pół papryki zielonej
- pół puszki krojonych pomidorów (250 g)
- 1 czerwone chilli
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- mała kostka sera żółtego
- przyprawy: 3 łyżki sosu worcester, zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinie kroimy wzdłuż na dwie połówki. Łyżką wydrążamy miąższ, który odkładamy na bok (połowę dodamy później do farszu).
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chilli w plasterki, paprykę w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni.
- Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy na patelnię.
- Dodajemy pomidory i połowę miąższu z cukinii.
- Całość doprawiamy i dusimy 15-20 minut.
- Gotowym farszem napełniamy łódki z cukinii, posypujemy tartym serem i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy 30 minut (180 st. C) ... Gotowe :)
Wygląda naprawdę fantastycznie. Chyba skuszę się na ten przepis.
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
ale fajny przepis ;) pyszne, lekkie danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię i to nie tylko na ciepło, ale w formie sałatek jest niezastąpiona. Twoje wykonanie zachęca do wypróbowania...pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bardzo apetycznie.Gdy tylko nastanie sezon cukiniowy chętnie wykorzystam (najlepsza cukinia z własnej uprawy)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że pewnego dnia wyhoduję swoje własne cukinie.. teraz niestety nie mam ku temu warunków... ale wszystko w swoim czasie :)
UsuńHello, just wanted to say, I enjoyed this article. It was helpful.
OdpowiedzUsuńKeep on posting!