wtorek, 5 marca 2013

PAŁKI Z KURCZAKA PO CHIŃSKU




















       Bystry kurczak... przygotowujemy marynatę, wkładamy do piekarnika, zajmujemy się sobą, a on robi się sam..


przepis:


SKŁADNIKI:
  • 4 pałki kurczaka
  • marynata: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka oliwy, 1 posiekana papryczka chilli, odrobina świeżego imbiru, czosnek, ostra papryka, pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:
  1. Łączymy składniki marynaty, smarujemy kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Marynowane pałki układamy w piekarniku, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w 200  stopniach C. 
  3. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 15-20 minut (skórka nabierze przyjemnego, złotego koloru :)

Podajemy z ryżem i duszonymi pieczarkami.


Kurczak orientalnie

1 komentarz:

  1. mmm... chyba już wiem co jutro zrobię na obiad :D

    OdpowiedzUsuń