sobota, 23 marca 2013

SPAGHETTI Z BRUKSELKĄ + KURCZAK



















         Brukselka to obecnie mój hit nr 2 roku 2013.. nr 1 to cukinia.. nie wiem dlaczego wszystkie hity są zielone..


przepis:

SKŁADNIKI:
  • makaron spaghetti (150 g)
  • 200 g brukselki
  • czerwona cebula
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • pierś z kurczaka
  • bułka tarta
  • marynata: 2 łyżki oliwy, ostra papryka, pieprz cayenne, czosnek, ser w proszku (corregio) , sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś oczyszczamy, marynujemy i odstawimy na godzinę do lodówki.
  2. Brukselkę gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru (bez przykrycia). Kiedy przestygnie kroimy ją na 3-4 paski.
  3. Makaron gotujemy al dente.
  4. Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i brukselkę. Następnie dodajemy ugotowany makaron i przecier pomidorowy. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  5. Kurczaka obsypujemy bułką tartą i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Obiad przygotowany :)

Oczywiście polecam również sam makaron bez kurczaka ;) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz