Brukselka to obecnie mój hit nr 2 roku 2013.. nr 1 to cukinia.. nie wiem dlaczego wszystkie hity są zielone..
przepis:
SKŁADNIKI:
- makaron spaghetti (150 g)
- 200 g brukselki
- czerwona cebula
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
- pierś z kurczaka
- bułka tarta
- marynata: 2 łyżki oliwy, ostra papryka, pieprz cayenne, czosnek, ser w proszku (corregio) , sól, pieprz
- Pierś oczyszczamy, marynujemy i odstawimy na godzinę do lodówki.
- Brukselkę gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru (bez przykrycia). Kiedy przestygnie kroimy ją na 3-4 paski.
- Makaron gotujemy al dente.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i brukselkę. Następnie dodajemy ugotowany makaron i przecier pomidorowy. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
- Kurczaka obsypujemy bułką tartą i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Obiad przygotowany :)
Oczywiście polecam również sam makaron bez kurczaka ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz