sztandarowy obiad na Święto Flagi :)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- marynata: łyżka jasnego sosu sojowego, łyżeczka sosu worcestershire, ostra papryka, czosnek granulowany, tymianek, pieprz
- 4 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
- śmietana 18 % (150 g)
- przyprawy: pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwicę kroimy na kotleciki szerokości 1,5 cm.. każdy lekko ubijamy otwartą dłonią (pamiętamy, żeby nie używać tłuczka.. nie ma takiej potrzeby- jest to delikatne i kruche mięso).
- Łączymy składniki marynaty, dodajemy pokrojoną polędwicę, mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.. smażymy kotleciki po około 3 minuty z każdej strony.
- Kiedy mięso jest już prawie gotowe przygotowujemy sos. W małym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 4 łyżeczki marynowanego pieprzu i chwilę podsmażamy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Plastry polędwicy podajemy z sosem, pieczonymi ziemniakami i szaszłykami z warzyw. Smaczego !! :)
Kolorowy szaszłyk z cukinią, pieczarkami i pomidorem:
http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/04/kolorowy-szaszyk-z-cukinia-pieczarkami.html
Pieczone ziemniaki:
Młode ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, suszymy. Każdy polewamy odrobiną oliwy, solimy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Pieczemy do miękkości ziemniaków, około 50 minut w 180 st. C.
Bardzo fajny przepis. Polędwiczki musiały być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos z zielonego pieprzu, w zestawieniu z resztą - Pyszności !!
OdpowiedzUsuńJakie smaczne szaszłyki i polędwiczki. Super pomysł na sos :-)
OdpowiedzUsuńna niedzielny obiad a najlepiej na grilla, mniam :).
OdpowiedzUsuń