środa, 6 marca 2013

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY





















        Urodziny Kasi... było nas 6, więc według przysłowia niewiele powinno tutaj powstać..  jakoś się jednak udało i to bardzo smacznie :) każda miała powierzone zadania.. praca wrzała w dłoniach i efekt ucieszył najważniejszą w tym dniu osobę- jubilatkę !!! Tort był przepyszny.. i nie tylko ja nie mogłam obejść się bez dokładki :)


przepis:


SKŁADNIKI:
  • śmietana 36%
  • mleczna czekolada

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mieszanka wody, wódki i soku z cytryny do namoczenia biszkoptu

masa bananowa:
  • 200 g masła
  • 5 bananów
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 5 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Dodajemy kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. 
  5. Przygotowujemy masę: banany kroimy na mniejsze części, następnie miksujemy z masłem i cukrem na gładką masę. Dodajemy sok i skórkę z 1 cytryny.
  6. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie lub trzy części, nasączamy i przekładamy masą bananową.
  7. Gotowy tort smarujemy bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz