niedziela, 2 września 2012

ZUPA GRZYBOWA




Suszone grzyby (najlepiej trochę borowików i podgrzybki) płuczę przez sitko, zalewam wodą i zostawiam na całą noc, żeby się namoczyły. (większa część garnka- myślę, że około 2-2,5 litra wody)
Rano gotuję to po 10 minutach od zagotowania dodaję seler marchewkę, pietruszkę, kostkę rosołku z kury, Vegetę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, -gotuję 2 godziny,
Odcedzam- zostają warzywa i grzyby! Które są już miękkie (pierogi)
uzupełniam wodą po spróbowaniu. Doprawiam kostką rosołkiem grzybowym, sól, pieprz
Zagęszczam mąką z wodą (2 łyżki do 2 łyżek), dodaje 2 łyżki śmietany. Mieszam, doprawiam do smaku (kostką rosołkiem grzybowym, sól, pieprz), gotuje jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz