niedziela, 2 września 2012

BARSZCZ CZERWONY



SKŁADNIKI:
  • Żeberko wieprzowe (mięso na wywar)
  • Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchewka)
  •  Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostka rosołowa
  • Buraki (90g)
  • 1,5 łyżki octu/2łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • Sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Mięso zalać wodą, doprowadzić do zagotowania, zebrać burzyny. Dodać pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kostkę rosołową, gotować około 40 minut. Do osobnego garnka wsypać obrane, pokrojone w plastry buraki, zalać (zakryć) wodą i gotować około 30 minut ( do zmiękczenia i utraty koloru przez buraki).  Przecedzony wywar z buraków wlać do rosołu. Doprawić pieprzem, solą. Wlać ocet/ sok z cytryny/ kwasek cytrynowy (barszcz nie straci kolorytu) dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (ewentualnie pokrojony), dodać majeranek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz