SKŁADNIKI:
- Żeberko wieprzowe (mięso na wywar)
- Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchewka)
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostka rosołowa
- Buraki (90g)
- 1,5 łyżki octu/2łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Majeranek
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zalać wodą, doprowadzić do zagotowania, zebrać
burzyny. Dodać pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna
pieprzu i kostkę rosołową, gotować około 40 minut. Do osobnego garnka wsypać
obrane, pokrojone w plastry buraki, zalać (zakryć) wodą i gotować około 30
minut ( do zmiękczenia i utraty koloru przez buraki). Przecedzony wywar z buraków wlać do rosołu.
Doprawić pieprzem, solą. Wlać ocet/ sok z cytryny/ kwasek cytrynowy (barszcz
nie straci kolorytu) dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (ewentualnie
pokrojony), dodać majeranek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz