przepis:
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka,
- 3 cebulki (1 czerwona),
- garść grzybów mun,
- szczypiorek
- 200 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego),
- 2 łyżki pasty curry (czerwonej lub ostrzejszej zielonej),
- przyprawy: 1 łyżka przyprawy do kuchni egipskiej (Cairo Shoarma) Kotanyi (lub mięta), 1 łyżka oregano, łyżka sosu sojowego, łyżka przyprawy do kuchni chińskiej, sól, pieprz.
można dodać również fasolkę szparagową i kiełki sojowe
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Doprawić przyprawą do kuchni chińskiej, sosem sojowym, pieprzem, przyprawą egipską (miętą). Odstawić do lodówki.
- Marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Grzyby mun przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu .
- Na rozgrzaną patelni podsmażyć cebulki pokrojone w piórka.
- Dorzucić pokrojoną w drobną kostkę paprykę i kurczaka.
- Dodać marchewkę, pokrojone w paski grzyby mun i podsmażyć 5 minut.
- Całość zalać mlekiem skondensowanym wymieszanym z pastą curry i dusić pod przykryciem 15-20 minut.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
- Gotowe danie podawać z ryżem lub kuskusem posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz