SKŁADNIKI:
- Ziemniaki
- Śmietana (kremówka, 30%)
- 0,25litra wody
- Kostka rosołowa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- Ser żółty
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować, ale tak, żeby nie były całkiem miękkie..
pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Rosołek rozpuścić w
gorącej wodzie i dodać do garnka. Dodać śmietanę, rozmieszać, zagotować. Dodać
ser żółty. Warstwę ziemniaków rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać połową
sosu. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków i zalać resztą sosu. Zapiekać w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termo obieg) przez około 30 minut.
Idealne do smażonej ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz