sobota, 1 września 2012

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W SOSIE ŚMIETANOWYM (RYBA)



SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki
  • Śmietana (kremówka, 30%)
  • 0,25litra wody
  • Kostka rosołowa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • Ser żółty

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować, ale tak, żeby nie były całkiem miękkie.. pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Rosołek rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do garnka. Dodać śmietanę, rozmieszać, zagotować. Dodać ser żółty. Warstwę ziemniaków rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać połową sosu. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termo obieg) przez około 30 minut.

Idealne do smażonej ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz