SKŁADNIKI:
- papier ryżowy (najlepiej Tao Tao większy rozmiar)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
- Sos chilli słodko-kwaśny
Farsz- 16 sajgonek:
- kapusta pekińska (około 3 liści)
- mięso mielone- 500g (można zastąpić np. kurczakiem)
- marchewka (2 duże)
- makaron sojowy (pół paczki)
- cebula (2 duże)
- kiełki fasoli Mung (puszka lub jedna tacka)
- grzyby Mun (nie całe pół paczki)
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
- Cebulę kroję w drobną kosteczkę i na patelnię, w tym czasie trę marchewkę na grubej stronie tarki i daję ją do cebulki.
- Kapustę kroję na średnią grubość i dodaje na patelnię. Po 5 może 7 minutach zdejmuję warzywa i przekładam do miski.
- Smażę mięso i dołączam do miski z warzywami.
- Grzyby Mun gotować przez 30 minut i pozostawić w wodzie do ostygnięcia, później pokroić w cienkie paski. Makaron sojowy wrzucam na 3 minuty do wrzątku i kroję na długość 5 cm. Wszystko wrzucam na patelnię na jakieś 2 minuty z jedną łyżką sosu sojowego i kiełkami fasoli.
- Cały farsz ląduje ponownie w misce, gdzie wbijam jajko (połączy wszystko ładnie) dodaję troszkę soli, pieprzu, papryki ostrej i jedną łyżkę sosu sojowego, mieszam i pozostawiam.
Zawijanie:
- Papier namaczam (wystarczy dosłownie zamoczyć w gorącej). Namoczony papier rozkładam na drewnianej desce, na środek nakładam 1 łyżkę farszu i formuję rulony w kształcie bardziej prostokątnym (zawijamy dół papieru, 1 brzeg, 2 brzeg i rolujemy).
- Brzeg można posmarować mieszanką 2 łyżek wody z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej, aby sajgonki się nie rozpadały.
- Zawinięte sajgonki pozostawiam do wyschnięcia, aby się nie rozpadły na patelni podczas smażenia.
- Smażyć na głębokim oleju (wystarczy na normalnej ilości na patelni). Smażę do zarumienienia papieru przekładając z jednej strony na drugą.
- Podawać z sosem chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz