niedziela, 2 września 2012

SAJGONKI



SKŁADNIKI:
  • papier ryżowy (najlepiej Tao Tao większy rozmiar)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
  • Sos chilli słodko-kwaśny

Farsz- 16 sajgonek:
  •  kapusta pekińska (około 3 liści)
  • mięso mielone- 500g (można zastąpić np. kurczakiem)
  • marchewka (2 duże)
  • makaron sojowy (pół paczki)
  • cebula (2 duże)
  •  kiełki fasoli Mung (puszka lub jedna tacka)
  • grzyby Mun (nie całe pół paczki)
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Farsz: 
  1. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i na patelnię, w tym czasie trę marchewkę na grubej stronie tarki i daję ją do cebulki.
  2. Kapustę kroję na średnią grubość i dodaje na patelnię. Po 5 może 7 minutach zdejmuję warzywa i przekładam do miski. 
  3. Smażę mięso i dołączam do miski z warzywami. 
  4. Grzyby Mun gotować przez 30 minut i pozostawić w wodzie do ostygnięcia, później pokroić w cienkie paski. Makaron sojowy wrzucam na 3 minuty do wrzątku i kroję na długość 5 cm. Wszystko wrzucam na patelnię na jakieś 2 minuty z jedną łyżką sosu sojowego i kiełkami fasoli. 
  5. Cały farsz ląduje ponownie w misce, gdzie wbijam jajko (połączy wszystko ładnie) dodaję troszkę soli, pieprzu, papryki ostrej i jedną łyżkę sosu sojowego, mieszam i pozostawiam.

Zawijanie: 
  1. Papier namaczam (wystarczy dosłownie zamoczyć w gorącej). Namoczony papier rozkładam na drewnianej desce, na środek nakładam 1 łyżkę farszu i formuję rulony w kształcie bardziej prostokątnym (zawijamy dół papieru, 1 brzeg, 2 brzeg i rolujemy). 
  2. Brzeg można posmarować mieszanką 2 łyżek wody z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej, aby sajgonki się nie rozpadały. 
  3. Zawinięte sajgonki pozostawiam do wyschnięcia, aby się nie rozpadły na patelni podczas smażenia.
  4. Smażyć na głębokim oleju (wystarczy na normalnej ilości na patelni). Smażę do zarumienienia papieru przekładając z jednej strony na drugą. 
  5. Podawać z sosem chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz