przepis:
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 filety z białej ryby (świeże lub rozmrożone)
- 5 łyżek mąki
- 1 jajko
- pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, sól i pieprz
zapiekane ziemniaki:
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- 150 g tartego sera żółtego
- 300 g śmietany 18%
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki kroimy w talarki (1,5 cm.) i wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem odrobiny soli. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu gotujemy jeszcze 3 minuty.
- W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warstwa ziemniaków, przyprawy, połowa śmietany, połowa sera, 2 warstwa ziemniaków, przyprawy, 2 połowa śmietany, 2 połowa sera.
- Pieczemy 35 minut w 180 st.C.
- Pod koniec pieczenia przygotowujemy rybę. Filety posypujemy przyprawami, panierujemy (mąka->jajko->jeszcze raz mąka) i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe :)
Prosto i smacznie...to ja poproszę porcję na wynos. :)
OdpowiedzUsuń