poniedziałek, 31 marca 2014

RYBA W PANIERCE + ZIEMNIAKI ZAPIEKANE ZE ŚMIETANĄ I SEREM






















przepis:


SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 2 filety z białej ryby (świeże lub rozmrożone)
  • 5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, sól i pieprz

zapiekane ziemniaki:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 300 g śmietany 18%
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki kroimy w talarki (1,5 cm.) i wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem odrobiny soli. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu gotujemy jeszcze 3 minuty.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warstwa ziemniaków, przyprawy, połowa śmietany, połowa sera, 2 warstwa ziemniaków, przyprawy, 2 połowa śmietany, 2 połowa sera.
  3. Pieczemy 35 minut w 180 st.C.
  4. Pod koniec pieczenia przygotowujemy rybę. Filety posypujemy przyprawami, panierujemy (mąka->jajko->jeszcze raz mąka) i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe :)


1 komentarz:

  1. Prosto i smacznie...to ja poproszę porcję na wynos. :)

    OdpowiedzUsuń