przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- 4 pomidory (obrane ze skórki)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 0,75 l wrzątku + kostka rosołowa (bulion)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- przyprawy: pieprz, sól, suszona bazylia
dodatkowo:
- 100 g sera żółtego w kostce
PRZYGOTOWANIE:
- Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
- Czosnek i cebulkę kroimy w plasterki, następnie podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy.
- Dokładamy pomidory (świeże oraz z puszki) i zalewamy gorącym bulionem.
- Całość gotujemy 25-30 minut na małym ogniu, następnie miksujemy i doprawiamy.
- Ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej koła z tartego sera. Pieczemy 15 minut w 170 st. C., następnie zostawiamy na 5-10 minut (chłodny ser z łatwością odejdzie od papieru) i przekładamy do gorącego kremu z pomidorów.
Jakie to pomysłowe, kocham pomidory szkoda że tak szybko mnie uczulają.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry krem. Nie lubię obierać pomidorów ze skórki, bo to sparz, obierz a i tak zostaną w nich ziarenka. Dlatego do pomidorów z puszki, dodałem przecier pomidorowy z Pińczowa, jest to produkt naturalny bez "chemii", często go używam. Krem pomidorowy wyszedł wspaniały. Dziękuję za przepis, polecam spróbować zmiany, którą ośmieliłem się zastosować. Pozdrawiam Jurek.
OdpowiedzUsuń