...co z tego będzie?
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
krem z buraków z jabłkiem
- 1 kg buraków
- 1 duże jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sok z połowy cytryny
- kawałek startego imbiru
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- sól, pieprz
mus chrzanowy:
- 50 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki chrzanu
- szczypta pieprzu i soli
PRZYGOTOWANIE:
- Mus chrzanowy- łączymy śmietanę z chrzanem, mieszamy, doprawiamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Czosnek i cebulę siekamy.
- Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przerzucamy do garnka razem z cebulą, czosnkiem i startym kawałkiem imbiru. Podsmażamy kilka minut.
- Całość zalewamy wywarem i gotujemy 40-50 minut (do miękkości buraków).
- Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i sok z połówki cytryny, następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną imbiru. Gotujemy dodatkowe 5 minut.
- Zawartość garnka miksujemy na gładką masę.
- Krem podajemy z musem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz