sobota, 1 marca 2014

KREM Z BURAKÓW Z JABŁKIEM I MUSEM CHRZANOWYM





















...co z tego będzie?


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:

krem z buraków z jabłkiem

  • 1 kg buraków
  • 1 duże jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek startego imbiru
  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • sól, pieprz

mus chrzanowy:

  • 50 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • szczypta pieprzu i soli

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mus chrzanowy- łączymy śmietanę z chrzanem, mieszamy, doprawiamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Czosnek i cebulę siekamy.
  3. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przerzucamy do garnka razem z cebulą, czosnkiem i startym kawałkiem imbiru. Podsmażamy kilka minut.
  4. Całość zalewamy wywarem i gotujemy 40-50 minut (do miękkości buraków).
  5. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i sok z połówki cytryny, następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną imbiru. Gotujemy dodatkowe 5 minut.
  6. Zawartość garnka miksujemy na gładką masę.
  7. Krem podajemy z musem chrzanowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz