środa, 10 kwietnia 2013

PIKANTNE TRÓJKĄTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO






        "Wiosna się nie spóźnia, ona znika"... nie nie nie... wiosna spóźnia się już 40 dni... nie jest punktualna, ale przyjdzie... prawda?

         .tymczasem niezupełnie z zaskoczenia ciasto francuskie.


przepis i zdjęcia:

SKŁADNIKI:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • niewielka podwójna pierś kurczaka
  • przyprawy: gyros, ostra papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz
  • camembert (120 g)
  • 6 łyżek pikantnego sosu (użyłam gotowego sosu cygańskiego połączonego z połową posiekanej papryczki chilli)
  • żółtko
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Pierś kroimy w bardzo drobną kostkę, doprawiamy według uznania podanymi przyprawami i podsmażymy na patelni.
    2. Ser kroimy w paski.
    3. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 6 część (powstaną kwadraty o boku równym 10 cm). Na każdym kawałku rozsmarowujemy łyżkę sosu, następnie nakładamy kawałki kurczaka i sera.
    4. Ciasto składamy na pół i dokładnie dociskamy brzegi. Wierzch każdego trójkąta smarujemy rozmąconym żółtkiem.
    5. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C
    Dla przełamania ostrego smaku podajemy z sosem ogórkowym: http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/04/sos-ogorkowy-nowa-mizeria.html













    Czas na ciasto francuskie

    2 komentarze: