"Wiosna się nie spóźnia, ona znika"... nie nie nie... wiosna spóźnia się już 40 dni... nie jest punktualna, ale przyjdzie... prawda?
.tymczasem niezupełnie z zaskoczenia ciasto francuskie.
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- arkusz ciasta francuskiego
- niewielka podwójna pierś kurczaka
- przyprawy: gyros, ostra papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz
- camembert (120 g)
- 6 łyżek pikantnego sosu (użyłam gotowego sosu cygańskiego połączonego z połową posiekanej papryczki chilli)
- żółtko
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś kroimy w bardzo drobną kostkę, doprawiamy według uznania podanymi przyprawami i podsmażymy na patelni.
- Ser kroimy w paski.
- Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 6 część (powstaną kwadraty o boku równym 10 cm). Na każdym kawałku rozsmarowujemy łyżkę sosu, następnie nakładamy kawałki kurczaka i sera.
- Ciasto składamy na pół i dokładnie dociskamy brzegi. Wierzch każdego trójkąta smarujemy rozmąconym żółtkiem.
- Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C
Dla przełamania ostrego smaku podajemy z sosem ogórkowym: http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/04/sos-ogorkowy-nowa-mizeria.html
fajne danie ;) i smaczne
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie nadzienie z camembertem!
OdpowiedzUsuń