niedziela, 21 kwietnia 2013

STEK Z REKINA (CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWY)























        Żarłacz błękitny wzbudza grozę... jednak na talerzu nie jest już taki straszny...

      Zawsze myślałam, że rekin  to niesmaczna i tłusta ryba.. byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, kiedy okazało się, że przeważa w niej delikatne, białe mięso. Warto również wspomnieć o ogromnym atucie filmowych szczęk - braku ości (można jeść spokojnie :) ...zachęcam każdego do spróbowania !!


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:
  • mrożony stek z żarłacza błękitnego (300 g)
  • 3 plastry cytryny
  • pietruszka
  • przyprawy: tymianek, czosnek granulowany, pieprz cayenne, pieprz, sól
dodatkowo:
  • pół pokrojonej w plasterki grillowanej cukinii
  • frytki

PRZYGOTOWANIE:
  1. Rekina rozmrażamy i suszymy za pomocą papierowego ręcznika; następnie pozbawiamy go twardych chrząstek i delikatnie doprawiamy wyżej podanymi przyprawami.
  2. Na folii aluminiowej układamy kolejno plasterek cytryny, kilka gałązek pietruszki, przyprawiony stek, 2 plasterki cytryny i parę gałązek pietruszki.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 30-40 minut.
Podajemy z grillowaną cukinią i frytkami. Smacznego !! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz