Palmiery to chrupiące przekąski z ciasta francuskiego.. mają apetyczny kształt zaokrąglonego serca i najczęściej przygotowywane są na słodko z cukrem lub cynamonem. Wybrałam wersję pikantną (z pomidorami i oliwkami) oraz powstałą spontanicznie.. z orzechami włoskimi i serem pleśniowym (okazały się niesamowicie smaczne). Można podawać je od razu po wyjęciu z piekarnika, jednak kiedy przestygną smakują lepiej :)
przepis:
SKŁADNIKI:
- opakowanie gotowego ciasto francuskie
nadzienie 1 (składniki na 1 opakowanie ciasta)
- 7 suszonych pomidorów z oliwy
- około 15 oliwek (użyłam mieszanki czarnych i zielonych)
- pieprz, odrobina soli, 2 łyżki oliwy z pomidorów
nadzienie 2
- 250 g orzechów włoskich
- około 100 g sera z niebieską pleśnią
- odrobina cukru, masło do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki nadzienia drobno kroimy.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i rozkładamy na całej jego powierzchni odpowiednie składniki.
- Zawijamy dłuższe krawędzie ciasta na szerokość ok 2-3 cm do środka. Powtarzamy czynność (zrolowane boki ciasta powinny spotkać się na środku, pozostawiając około 2 cm przestrzeni). Składamy ostatni raz do środka (boki powinny znaleźć się jeden na drugim). Powstały rulon owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto kroimy na paski szerokości 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 200 C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz