niedziela, 27 stycznia 2013

PALMIERY Z OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI oraz Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SEREM PLEŚNIOWYM


















       Palmiery to chrupiące przekąski z ciasta francuskiego.. mają apetyczny kształt zaokrąglonego serca i najczęściej przygotowywane są na słodko z cukrem lub cynamonem. Wybrałam wersję pikantną (z pomidorami i oliwkami) oraz powstałą spontanicznie.. z orzechami włoskimi i serem pleśniowym (okazały się niesamowicie smaczne). Można podawać je od razu po wyjęciu z piekarnika, jednak kiedy przestygną smakują lepiej :)


przepis:

SKŁADNIKI:
  • opakowanie gotowego ciasto francuskie 
nadzienie 1 (składniki na 1 opakowanie ciasta)
  • 7 suszonych pomidorów z oliwy
  • około 15 oliwek (użyłam mieszanki czarnych i zielonych)
  • pieprz, odrobina soli, 2 łyżki oliwy z pomidorów
nadzienie 2 
  • 250 g orzechów włoskich
  • około 100 g sera z niebieską pleśnią
  • odrobina cukru, masło do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE:
  1. Składniki nadzienia drobno kroimy.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i rozkładamy na całej jego powierzchni odpowiednie składniki.
  3. Zawijamy dłuższe krawędzie ciasta na szerokość ok 2-3 cm do środka. Powtarzamy czynność (zrolowane boki ciasta powinny spotkać się na środku, pozostawiając około 2 cm przestrzeni). Składamy ostatni raz do środka (boki powinny znaleźć się jeden na drugim). Powstały rulon owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto kroimy na paski szerokości 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  5. Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 200 C  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz