Faszerowane jajka to idealna odskocznia od monotonnych, kolacyjnych przyzwyczajeń. Ich przygotowanie zajmuje co prawda niemały kawałek czasu, jednak efekty wynagradzają każdą minutę. Można przygotować je z szynką i szczypiorkiem lub pieczarkami i koperkiem, jednak ja wybrałam wersje combo, w której wszystkiego jest pod dostatkiem... super sycące :)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki / polędwicy sopockiej
- 4 średniej wielkości pieczarki
- koperek
- bułka tarta
- sól, pieprz, olej
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy... nieobrane kroimy wzdłuż na pół (delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek). Łyżeczką wydrążamy żółtka i białka, kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki obieramy, kroimy i dusimy na maśle (kiedy cała woda odparuje i nabiorą przyjemnego brązowego koloru, będą gotowe).
- Polędwicę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Koperek siekamy.
- Łączymy składniki, dodajemy łyżkę oleju (uzyskamy gładszą konsystencję), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Powstałą masą napełniamy skorupki, wierzch obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz