niedziela, 20 stycznia 2013

FASZEROWANE JAJKA Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI








































       Faszerowane jajka to idealna odskocznia od monotonnych, kolacyjnych przyzwyczajeń. Ich przygotowanie zajmuje co prawda niemały kawałek czasu, jednak efekty wynagradzają każdą minutę. Można przygotować je z szynką i szczypiorkiem lub pieczarkami i koperkiem, jednak ja wybrałam wersje combo, w której wszystkiego jest pod dostatkiem... super sycące :)

przepis:

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki / polędwicy sopockiej
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • koperek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, olej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy... nieobrane kroimy wzdłuż na pół (delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek). Łyżeczką wydrążamy żółtka i białka, kroimy w drobną kostkę.
  2. Pieczarki obieramy, kroimy i dusimy na maśle (kiedy cała woda odparuje i nabiorą przyjemnego brązowego koloru, będą gotowe).
  3. Polędwicę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  4. Koperek siekamy.
  5. Łączymy składniki, dodajemy łyżkę oleju (uzyskamy gładszą konsystencję), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  6. Powstałą masą napełniamy skorupki, wierzch obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz