Szybkie w przygotowaniu, dietetyczne i smaczne danie... doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację... warto zaznaczyć, że w smaku idealnie przypominają tradycyjne mięsne kotlety (sojowi sceptycy nie powinni czuć się zawiedzeni :) nutą orzeźwienia jest prosta sałatka na bazie kapusty pekińskiej.
SKŁADNIKI :
- 100 g kotletów sojowych (około 12 sztuk)
- do panierowania: jajko+bułka tarta
- przyprawy: kostka rosołowa, pieprz, ostra papryka
- kapusta pekińska
- kukurydza z puszki
- sos sałatkowy: ziołowo-koperkowy
PRZYGOTOWANIE:
- Kotlety sojowe moczymy 15 minut w gorącej wodzie z rosołkiem. Odsączamy.
- Panierujemy w jajku z przyprawami i bułce tartej.
- Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
- Pół główki kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z połową puszki kukurydzy i sosem sałatkowym.
ale przecież nie wolno soli.... jesli ma być dietetycznie i tym bardziej bułki tartej...
OdpowiedzUsuńzgadza się, jednak nie mogłam przesadzić z nadmiarem dietetyczności w tej potrawie.. (mój organizm nie jest przyzwyczajony do takich wyzwań) ...wystarczy, że jedynym dodatkiem jest sałatka :)
Usuń