piątek, 18 stycznia 2013

KOTLETY SOJOWE I SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ



       Szybkie w przygotowaniu, dietetyczne i smaczne danie... doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację... warto zaznaczyć, że w smaku idealnie przypominają tradycyjne mięsne kotlety (sojowi sceptycy nie powinni czuć się zawiedzeni :) nutą orzeźwienia jest prosta sałatka na bazie kapusty pekińskiej. 

przepis:

SKŁADNIKI :
  • 100 g kotletów sojowych (około 12 sztuk)
  • do panierowania: jajko+bułka tarta 
  • przyprawy: kostka rosołowa, pieprz, ostra papryka
  • kapusta pekińska
  • kukurydza z puszki
  • sos sałatkowy: ziołowo-koperkowy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kotlety sojowe moczymy 15 minut w gorącej wodzie z rosołkiem. Odsączamy.
  2. Panierujemy w jajku z przyprawami i bułce tartej.
  3. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
  4. Pół główki kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z połową puszki kukurydzy i sosem sałatkowym.



2 komentarze:

  1. ale przecież nie wolno soli.... jesli ma być dietetycznie i tym bardziej bułki tartej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, jednak nie mogłam przesadzić z nadmiarem dietetyczności w tej potrawie.. (mój organizm nie jest przyzwyczajony do takich wyzwań) ...wystarczy, że jedynym dodatkiem jest sałatka :)

      Usuń