niedziela, 21 grudnia 2014

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PUREE TRUFLOWYM MONINI I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI































Nieziemskie danie, które zachwyci wszystkich waszych gości... Nie wyobrażacie sobie jak odrobina truflowej oliwy z oliwek potrafi zmienić smak ulubionych potraw.. :)

przepis:

SKŁADNIKI (dla 2 osób)

polędwiczka wieprzowa:
  • 2 kawałki polędwiczki wieprzowej (około 100 g każdy)
  • marynata (5 łyżek oliwy z oliwek Monini, zioła prowansalskie, suszona mięta, pieprz, szczypta soli)
puree truflowe Monini:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 40 ml oliwy z oliwek truflowej Monini
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
konfitura z czerwonej cebuli:
  • 3 małe czerwone cebule
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE:
  1. Polędwiczkę marynujemy w mieszance ziół i oliwy z oliwek Monini, odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  2. Obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 30 minut).
  3. Polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w 180 st.C.
  4. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy (2 minuty). Zalewamy ją 50 ml wody i czekamy, aż cała woda wyparuje. Dodajemy cukier i karmelizujemy przez 4 minuty, następnie dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze chwilę podsmażamy.
  5. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich truflową oliwę z oliwek Monini, masło, sól i pieprz. Całość ubijamy na gładką masę.
  6. Pieczone polędwiczki wieprzowe podajemy z puree truflowym Monini i konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego :)


Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

3 komentarze:

  1. Muszę kiedyś koniecznie wypróbować to truflowe puree. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Na pewno genialny smak

    OdpowiedzUsuń