wtorek, 9 grudnia 2014

KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWO-POROWYM




















dziś wieczorem będę biegać.. będzie trochę zimno... ale będę biegać..

przepis:

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, odrobina soli i pieprzu cayenne
  • 1 por (biała część)
  • 14 sporych pieczarek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200 g razowego makaronu (u mnie świderki)
  • garść posiekanej pietruszki

PRZYGOTOWANIE: 
  1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy podanymi przyprawami i podsmażamy -odkładamy na bok.
  2. Wstawiamy wodę na makaron.
  3. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy (*instrukcja na końcu). 
  4. Pora kroimy w półksiężyce.
  5. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 8-10 minut).
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pora (możemy podlać patelnię odrobiną wody). Po około 5 minutach dodajemy kurczaka i pieczarki. Po 2 minutach dodajemy jogurt naturalny i mieszamy.
  7. Na talerzu układamy makaron z sosem posypanym świeżą pietruszką. Smacznego :)
*Duszenie pieczarek: W niewielkim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy do niej pieczarki i przykrywamy. Kiedy puszczą wodę doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, gotujemy do czasu wyparowania płynu.


1 komentarz: