dziś wieczorem będę biegać.. będzie trochę zimno... ale będę biegać..
przepis:
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 1 duża pierś z kurczaka
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, odrobina soli i pieprzu cayenne
- 1 por (biała część)
- 14 sporych pieczarek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g razowego makaronu (u mnie świderki)
- garść posiekanej pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy podanymi przyprawami i podsmażamy -odkładamy na bok.
- Wstawiamy wodę na makaron.
- Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy (*instrukcja na końcu).
- Pora kroimy w półksiężyce.
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 8-10 minut).
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pora (możemy podlać patelnię odrobiną wody). Po około 5 minutach dodajemy kurczaka i pieczarki. Po 2 minutach dodajemy jogurt naturalny i mieszamy.
- Na talerzu układamy makaron z sosem posypanym świeżą pietruszką. Smacznego :)
*Duszenie pieczarek: W niewielkim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy do niej pieczarki i przykrywamy. Kiedy puszczą wodę doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, gotujemy do czasu wyparowania płynu.
na obiad,super pomysł
OdpowiedzUsuń