moja pierwsza zupa.. wyszła zaskakująco smacznie, więc będą kolejne :)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów
- 1 duża czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- 0,75 l wrzątku + kostka rosołowa (bulion)
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
dodatkowo:
- grzanki z serem
- śmietana 18 %
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory kroimy na połówki lub jeżeli są większe na ćwiartki.
- Paprykę kroimy na cztery paski.
- Czosnek kroimy w plasterki.
- Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Pieczemy 50 minut w 180 st.C.
- Po upieczenie usuwamy skórkę z pomidorów i papryki. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę chilli (bez pestek) i bulion.
- Całość gotujemy 25 minut na małym ogniu, następnie miksujemy i doprawiamy.
- Podajemy w głębokim talerzu z odrobiną śmietany i grzankami z serem. Gotowe :)
mmm, jak mi się marzą pomidory smakujące jak...pomidory ;)
OdpowiedzUsuń