sobota, 28 grudnia 2013

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
























moja pierwsza zupa.. wyszła zaskakująco smacznie, więc będą kolejne :)


przepis i zdjęcia:

SKŁADNIKI:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • 0,75 l wrzątku + kostka rosołowa (bulion)
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
dodatkowo:
  • grzanki z serem
  • śmietana 18 %

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pomidory kroimy na połówki lub jeżeli są większe na ćwiartki.
  2. Paprykę kroimy na cztery paski. 
  3. Czosnek kroimy w plasterki.
  4. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Pieczemy 50 minut w 180 st.C.
  5. Po upieczenie usuwamy skórkę z pomidorów i papryki. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę chilli (bez pestek) i bulion.
  6. Całość gotujemy 25 minut na małym ogniu, następnie miksujemy i doprawiamy.
  7. Podajemy w głębokim talerzu z odrobiną śmietany i grzankami z serem. Gotowe :)


1 komentarz:

  1. mmm, jak mi się marzą pomidory smakujące jak...pomidory ;)

    OdpowiedzUsuń