poniedziałek, 6 stycznia 2014

KURCZAK W PESTKACH DYNI Z PUREE ZIEMNIACZANYM Z MARCHEWKĄ I NUTĄ POMARAŃCZY





















Dzisiaj obiad przygotowany przez Ł., który okazał się nieodkrytym do tej pory diamentem kunsztu kulinarnego... jedzenie było tak pyszne, że może nawet zgodzę się jeszcze kiedyś udostępnić mu kuchnię :) 


przepis i zdjęcie:


SKŁADNIKI:

kurczak w pestkach dyni
  • 1 duża pierś kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, przyprawa "złocista" do kurczaka
  • 3 łyżki mąki+7 łyżek wody
  • łuskane pestki dyni

puree ziemniaczane z marchewką i nutą pomarańczy

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 3 łyżki masła
  • pół pomarańczy (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Zaczynamy od przygotowania puree. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 25 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. Ugotowane warzywa miksujemy z dodatkiem pomarańczy i przypraw na gładka masę.
  3. Pierś kurczaka dzielimy na dwa kawałki, każdy delikatnie rozbijamy i doprawiamy podanymi przyprawami.
  4. Mąkę mieszamy z wodą (uzyskujemy masę o klejącej konsystencji).
  5. Kurczaka zanurzamy z dwóch stron w przygotowanej masie i pestkach dyni. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. GOTOWE :)


2 komentarze:

  1. Pestki dyni wyglądają świetnie, nie lubię słonecznika. Oblepione nim mięso wygląda jak stado robali. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na panierkę :)
    Muszę przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń