poniedziałek, 2 grudnia 2013

KLASYCZNY STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ (MEDIUM RARE)





















...wołowina powoli nie jest już taka straszna...

przepis i zdjęcie:

SKŁADNIKI:
  • 120 g polędwicy wołowej
  • odrobina soli, młotkowany pierz kolorowy, sznurek

dodatkowo:
  • różyczki brokuła (gotujemy 8 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru)
  • pieczone ziemniaki 
(przepis: http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/09/ostry-stek-z-pomidorami-i-pieczonymi.html )

PRZYGOTOWANIE:
  1. Polędwicę przewiązujemy przez środek sznurkiem (dzięki temu zachowa kształt i usmaży się bardziej równomiernie), posypujemy sporą ilością kolorowego pieprzu i z jednej strony odrobiną soli.
  2. Rozgrzewamy patelnię.
  3. Smażymy 2,5 minuty stronę z solą.
  4. Smażymy 2,5 minuty drugą stronę.
  5. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi różyczkami brokuła.




1 komentarz: