niedziela, 8 września 2013

OSTRY STEK Z POMIDORAMI I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI






















niedziela.. tak słonecznie...
obiad.... 


przepis i zdjęcie:


SKŁADNIKI:
  • stek z udźca wołowego
  • marynata: odrobina soli, młotkowany pieprz kolorowy, czosnek, pieprz chilli cayenne, tymianek, łyżeczka gruboziarnistej musztardy

dodatkowo:
  • 3 młode ziemniaki (+przyprawy: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, bazylia+ 2 łyżki oliwy)
  • pomidor pokrojony w plasterki ze szczypiorkiem

PRZYGOTOWANIE:
  1. Stek z udźca wołowego nacieramy połączonymi składnikami marynaty i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2 cm.
  3. Pokrojone wrzucamy do zimniej, osolonej wody i czekamy aż woda się zagotuje (wtedy od razu odcedzamy).
  4. Łączymy ziemniaczki z przyprawami i oliwą, następnie pieczemy 30 minut w 200 st. C.
  5. Stek smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym minutę z każdej strony.. Gotowy podajemy z pieczonymi ziemniakami i pomidorem ze szczypiorkiem. Smacznego !!


1 komentarz: