niedziela.. tak słonecznie...
obiad....
przepis i zdjęcie:
SKŁADNIKI:
- stek z udźca wołowego
- marynata: odrobina soli, młotkowany pieprz kolorowy, czosnek, pieprz chilli cayenne, tymianek, łyżeczka gruboziarnistej musztardy
dodatkowo:
- 3 młode ziemniaki (+przyprawy: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, bazylia+ 2 łyżki oliwy)
- pomidor pokrojony w plasterki ze szczypiorkiem
PRZYGOTOWANIE:
- Stek z udźca wołowego nacieramy połączonymi składnikami marynaty i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2 cm.
- Pokrojone wrzucamy do zimniej, osolonej wody i czekamy aż woda się zagotuje (wtedy od razu odcedzamy).
- Łączymy ziemniaczki z przyprawami i oliwą, następnie pieczemy 30 minut w 200 st. C.
- Stek smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym minutę z każdej strony.. Gotowy podajemy z pieczonymi ziemniakami i pomidorem ze szczypiorkiem. Smacznego !!
genialne ziemniaki! mnie nigdy nie wychodzą takie idealne :)
OdpowiedzUsuń