piątek, 30 sierpnia 2013

KRWAWE ZIEMNIAKI (z kurczakiem i śmietanowym dipem)




















emocjonujący tydzień... jeszcze kilka dni do końca... a już jest taki fajny :)


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 100 g sera mozzarella (pokrojonego w drobną kostkę)
  • sos: 3-4 czubate łyżki keczupu + partydip barbecue prymat (można użyć samego keczupu lub dowolnego, ulubionego sosu)
  • sól, pieprz
dodatkowo:

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości (około 40 minut). 
  2. Każdego dzielimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środek.
  3. Powstałe łódeczki posypujemy solą i pieprzem, następnie wypełniamy ziemniaczaną masą połączoną  z pokrojoną w kostkę mozzarellą i sosem.
  4. Ziemniaki zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podajemy z pikantnym kurczakiem i śmietanowym dipem.



4 komentarze:

  1. Pyszne ziemniaczki. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krwawe ziemniaki podobają mi się szalenie i coś czuję, że już wkrótce sama je wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się wzdrygnęłam... na te krwawe... a tu taki rarytas.:)

    OdpowiedzUsuń