emocjonujący tydzień... jeszcze kilka dni do końca... a już jest taki fajny :)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 100 g sera mozzarella (pokrojonego w drobną kostkę)
- sos: 3-4 czubate łyżki keczupu + partydip barbecue prymat (można użyć samego keczupu lub dowolnego, ulubionego sosu)
- sól, pieprz
dodatkowo:
- pierś z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki harissy, ostra papryka
- śmietanowy dip ze szczypiorkiem i czosnkiem (http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/08/smietanowy-dip-ze-szczypiorkiem-i.html)
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości (około 40 minut).
- Każdego dzielimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środek.
- Powstałe łódeczki posypujemy solą i pieprzem, następnie wypełniamy ziemniaczaną masą połączoną z pokrojoną w kostkę mozzarellą i sosem.
- Ziemniaki zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podajemy z pikantnym kurczakiem i śmietanowym dipem.
Królewskie danie nie ma co :)
OdpowiedzUsuńPyszne ziemniaczki. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuńKrwawe ziemniaki podobają mi się szalenie i coś czuję, że już wkrótce sama je wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńAż się wzdrygnęłam... na te krwawe... a tu taki rarytas.:)
OdpowiedzUsuń