piątek, 9 sierpnia 2013

WANILIOWE PANCAKES Z WIŚNIAMI






















...oczywiście cały tydzień był piękny.. gorący.. słoneczny... nadszedł weekend... słońce zaszło...
!!! Ewa.. dziękuję za własnoręcznie zerwane wiśnie :)


przepis i zdjęcia:


SKŁADNIKI (na 15 placuszków):
  • opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (150 g)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka (będziemy używać osobno białek i żółtek)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

sos wiśniowy:
  • 150 g wiśni
  • 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  2. Łączymy żółtka, serek homogenizowany i mleko, następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  3. Do gotowej masy dodajemy delikatnie pianę z białek.
  4. Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnie (zwilżoną odrobiną oleju) i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
sos wiśniowy:
  1. Wiśnie drylujemy i dzielimy na połówki, następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok.
  2. Całość przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż płyn lekko się zredukuje.



4 komentarze: