Wskazówka !! nie próbujcie kroić kukurydzy nożem.. nie warto marnować czasu i energii.. najlepiej przełamać ją w dłoniach :)
przepis i zdjęcia:
SKŁADNIKI:
- 2 kolby kukurydzy
- 50 ml mleka
- łyżka cukru
- masło ziołowe: masło + posiekana pietruszka + sól, pieprz, ostra papryka
- gruboziarnista sól
PRZYGOTOWANIE:
- Kolby kukurydzy (w całości lub przełamane) wrzucamy do wrzątku z dodatkiem mleka i cukru. Gotujemy 45 minut.
- Łączymy składniki masła ziołowego. Mieszankę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalki.
- Ugotowaną kukurydzę posypujemy gruboziarnistą solą i smarujemy masłem.
kojarzy mi się z plażą i wakacjami :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna mam ochotę na kukurydzę... chyba czas ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Nawet mi do głowy nie przyszło krojenie kukurydzy nożem ( na szczęście ;))
OdpowiedzUsuń