poniedziałek, 3 grudnia 2018

JAPONIA od kuchni.. SUSHI

Sushi to potrawa japońska złożona z zaprawionego, gotowanego ryżu oraz najróżniejszych dodatków. Podobnie jak wiele tradycyjnych potraw, tak i sushi w różnych zakątkach świata smakuje zupełnie inaczej. Myślę, że podstawową zaletą japońskiego sushi jest powszechnie dostępna i bardzo świeża ryba.


W Japonii sushi to niemal wyłącznie nigiri (kawałki ryby na wałeczku z ryżu) i sashimi (czyste mięso ryb i owoców morza pokrojone w kawałki z sosem sojowym i dodatkami). Sushi to jedno z niewielu dań, które można jeść rękoma, jednak w przypadku sashimi możemy używać tylko i wyłącznie pałeczek.





Obiło mi się o uszy, że dobry japoński kucharz ma miarę w palcach i bierze dokładnie taką porcję ryżu, aby przygotować planowaną liczbę kawałków nigiri, każdy z równą ilością ziarenek ryżu :)




Zdecydowanie najbardziej podobały mi się bary, gdzie sushi krąży na taśmie wokół głodnych biesiadników. Wszystkie talerzyki z sushi mogą kosztować tyle samo lub być w różnej cenie w zależności od ich koloru (lepszy kawałek-wyższa cena). Siadamy na jednym z miejsc, ściągamy wybrany talerzyk z taśmy, zjadamy, bierzemy następny, i tak do czasu aż jesteśmy pełni :) Płacimy na końcu w oparciu o podliczone talerzyki w kasie przy wyjściu.






Czy jesteście ciekawi jakie rodzaje sushi można zjeść w Kraju Kwitnącej Wiśni??


*Tuńczyk 
Smakuje inaczej w zależności od części ryby z jakiej pochodzi i poziomu tłustości. Najlepszy jest ten różowy z cieniutkimi białymi żyłkami tłuszczu zwany „fatty tuna” :)



*Łosoś - surowy, grillowany, z ikrą i cebulką




*Makrela- moja ulubiona :)



*Hosomaki- niewielkie rollki w zestawach po 4 lub 6 sztuk



*Przegrzebki- małże Świętego Jakuba




*Krewetki




*Kałamarnica/Ośmiorniczka




*Węgorz



*Ostrobok 



*Hamachi



*Wołowina



*Rolki- brałam je jak tylko gdzieś zauważyłam, ponieważ to one są najlepiej znane u nas w Polsce, natomiast w Japonii to wielka rzadkość :)




*Kawior



*Wege-sushi -surowe jajko oraz sakiewka ze smażonego tofu. Popularne jest też sushi z omletem z jajka-tamago oraz z młodym bakłażanem marynowany w occie- nasu.


Sushi z supermarketu.

Gotowe zestawy sushi można kupić w większości japońskich sklepów- jest tanie, smaczne i idealnie nadaje się na szybkie, plenerowe śniadanie :)

Myślę, że stwierdzenie, że Japońskie sushi w supermarketach jest o niebo smaczniejsze niż to serwowane w najlepszych polskich restauracjach, jest lekką przesadą, ale rzeczywiście smakuje i wygląda bardzo dobrze :)





Polskie sushi niestety już nigdy nie będzie smakowało jak wcześniej.. dlatego dobrze wam radzę, lepiej nie odwiedzajcie Japonii :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz