SKŁADNIKI:
- wędzony łosoś-50g
- surimi- 4 sztuki
- serek almette
- zielony ogórek
dodatkowo:
- nori (algi morskie) - 2 arkusze
- wasabi
- sos sojowy
- ryż do sushi, przepis: http://izabelagotuje.blogspot.com/2015/01/jak-przygotowac-ryz-do-sushi.html
PRZYGOTOWANIE:
- Algę przecinamy na pół i kładziemy na matce bambusowej. Na jej powierzchni rozładamy cienką warstwę ryżu (zostawiamy 0,5 cm przestrzeni z każdej strony) i na środku układamy plaster wędzonego łososia. Dociskamy folię spożywczą i przewracamy na drugą stronę.
- Na nori - w jednym rządku- układamy dodatki (w tę samą stronę co pas wędzonego łososia), następnie wszystko razem ściśle rolujemy (zaczynamy zwijać od strony z dodatkami).
- Gotowe ruloniki wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kroimy je na równe części (potrzebny będzie ostry nóż!). Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi. Gotowe :)
Zastanawiam się, dlaczego chować ruloniki do lodówki? Większość guru sushi twierdzi, że nie ma nic lepszego, jak sushi świeże.
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że moje domowe sushi lepiej smakuje kiedy jest lekko schłodzone... jest wtedy bardziej zbite i łatwiej się kroi.. chociaż oczywiście często kilka kawałków zjadam od razu :)
OdpowiedzUsuńsuper, że tu trafiłam, bo od dwóch dni mam zrobić suhi i coś mi nie dzie :)
OdpowiedzUsuń