SKŁADNIKI (na około 5 rolek):
- ryż do sushi - 1,5 szklanki
- woda - 2,5 szklanki
- zaprawa do ryżu: 5 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż bardzo dokładnie myjemy/płuczemy (do czasu, aż woda będzie przejrzysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 min.
- W miseczce łączymy składniki zaprawy.
- Odsączamy ryż, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (2,5 szklanki na 1,5 szklanki ryżu). Doprowadzamy wodę z ryżem do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut (często mieszamy).
- Ugotowany ryż przekładamy do miski (najlepiej bambusowej), zalewamy przygotowaną zaprawą i dokładnie mieszamy. Miskę z ryżem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do czasu wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz