środa, 28 stycznia 2015

JAK PRZYGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI ?


SKŁADNIKI (na około 5 rolek):
  • ryż do sushi - 1,5 szklanki
  • woda - 2,5 szklanki
  • zaprawa do ryżu: 5 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż bardzo dokładnie myjemy/płuczemy (do czasu, aż woda będzie przejrzysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 min. 
  2. W miseczce łączymy składniki zaprawy.
  3. Odsączamy ryż, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (2,5 szklanki na 1,5 szklanki ryżu). Doprowadzamy wodę z ryżem do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut (często mieszamy). 
  4. Ugotowany ryż przekładamy do miski (najlepiej bambusowej), zalewamy przygotowaną zaprawą i dokładnie mieszamy. Miskę z ryżem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do czasu wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz