SKŁADNIKI:
- wędzony łosoś-50g
- surimi- 4 sztuki
- serek almette
- guacamole- 50 g
- zielony ogórek
- biały i czarny sezam
dodatkowo:
- nori (algi morskie) - 2 arkusze
- wasabi
- sos sojowy
- ryż do sushi, przepis: http://izabelagotuje.blogspot.com/2015/01/jak-przygotowac-ryz-do-sushi.html
PRZYGOTOWANIE:
- Algę przecinamy na pół i kładziemy na matce bambusowej. Na jej powierzchni rozładamy cienką warstwę ryżu (zostawiamy 0,5 cm przestrzeni z każdej strony) i posypujemy sezamem. Dociskamy folię spożywczą i przewracamy na drugą stronę.
- Na nori - w jednym rządku- układamy dodatki, następnie wszystko razem ściśle rolujemy (zaczynamy zwijać od strony z dodatkami).
- Gotowe ruloniki wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kroimy je na równe części (potrzebny będzie ostry nóż!). Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz