czwartek, 19 lutego 2015

MEGA SUSHI UCZTA



Podsumowanie akcji, czyli jak zachwycić gości szybkim przygotowaniem trzech rodzajów sushi bez zbędnego wysiłku :)

SKŁADNIKI:
  • wędzony łosoś-100g
  • łosoś-100 g (kroimy w paski, marynujemy w sosie sojowym i świeżo mielonym pieprzu-30 minut i pieczemy-15 minut)
  • surimi- 8 sztuk
  • serek almette
  • guacamole- 50 g
  • zielony ogórek
  • guacamole- 50 g
  • biały i czarny sezam

dodatkowo:


PRZYGOTOWANIE:
  1. Cztery algi przecinamy na pół i kładziemy na matce bambusowej. Na ich powierzchni rozładamy cienką warstwę ryżu (zostawiamy 0,5 cm przestrzeni z każdej strony). Na środku dwóch sztuk układamy plaster wędzonego łososia (1), dwie pozostałe posypujemy mieszanką białego i czarnego sezamu (2). Dociskamy folię spożywczą i przewracamy na drugą stronę. Dwie pozostałe algi zostawiamy w całości i rozkładamy na nich cienką warstwę ryżu (zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni z każdej strony) (3).
  2. Na nori - w jednym rządku- układamy dodatki. (1)surimiserek almette, zielony ogórek (2) wędzony łosośsurimiserek almette, guacamole, zielony ogórek (3) pieczony łosośguacamoleserek almette, zielony ogórek.
  3. Każdą algę ściśle rolujemy (zaczynamy zwijać od strony z dodatkami).
  4. Gotowe ruloniki wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kroimy je na równe części (potrzebny będzie ostry nóż!). Podajemy z sosem sojowym pastą wasabi. Gotowe :)
A tutaj znajdziecie szczegółowe przygotowanie wyżej wymienionych rodzajów sushi:

Powodzenia i smacznego !! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz