Podsumowanie akcji, czyli jak zachwycić gości szybkim przygotowaniem trzech rodzajów sushi bez zbędnego wysiłku :)
SKŁADNIKI:
- wędzony łosoś-100g
- łosoś-100 g (kroimy w paski, marynujemy w sosie sojowym i świeżo mielonym pieprzu-30 minut i pieczemy-15 minut)
- surimi- 8 sztuk
- serek almette
- guacamole- 50 g
- zielony ogórek
- guacamole- 50 g
- biały i czarny sezam
dodatkowo:
- nori (algi morskie) - 6 arkuszy
- wasabi
- sos sojowy
- ryż do sushi, przepis: http://izabelagotuje.blogspot.com/2015/01/jak-przygotowac-ryz-do-sushi.html
PRZYGOTOWANIE:
- Cztery algi przecinamy na pół i kładziemy na matce bambusowej. Na ich powierzchni rozładamy cienką warstwę ryżu (zostawiamy 0,5 cm przestrzeni z każdej strony). Na środku dwóch sztuk układamy plaster wędzonego łososia (1), dwie pozostałe posypujemy mieszanką białego i czarnego sezamu (2). Dociskamy folię spożywczą i przewracamy na drugą stronę. Dwie pozostałe algi zostawiamy w całości i rozkładamy na nich cienką warstwę ryżu (zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni z każdej strony) (3).
- Na nori - w jednym rządku- układamy dodatki. (1)surimi, serek almette, zielony ogórek (2) wędzony łosoś, surimi, serek almette, guacamole, zielony ogórek (3) pieczony łosoś, guacamole, serek almette, zielony ogórek.
- Każdą algę ściśle rolujemy (zaczynamy zwijać od strony z dodatkami).
- Gotowe ruloniki wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kroimy je na równe części (potrzebny będzie ostry nóż!). Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi. Gotowe :)
A tutaj znajdziecie szczegółowe przygotowanie wyżej wymienionych rodzajów sushi:
Powodzenia i smacznego !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz