wtorek, 17 września 2013

SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM SZPINAKOWO-POMIDOROWYM





















...dziękuje wszystkim za głosy w konkursie na mistrza wołowiny QMP... udało się wygrać, ale niestety nie uda się pojechać na finał :(


przepis:


SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 150 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 200 g krojonych pomidorów w puszce
  • ser corregio do posypania
  • 2 ząbki czosnku czosnku
  • mała cebulka
  • przyprawy: pieprz chilli cayenne, ostra papryka, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz, sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem łyżki soli i oleju.
  2. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę pokrojoną w piórka.
  3. Dodajemy mrożony szpinak, a kiedy się rozpuści dorzucamy mięso mielone i doprawiamy podanymi przyprawami.
  4. Dodajemy krojone pomidory i dusimy całość kilka minut.
  5. Makaron podajemy z gotowym sosem szpinakowo-pomidorowym.

5 komentarzy:

  1. Gratuluję wygranej- należy Ci się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, uwielbiam makarony, dzisiaj robię spaghetti bolognese z makaronem pełne ziarno(znalazłam fajny w lidlu), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a to chyba jakieś nowy makaron spaghetti. Zawsze myślałem, że jet długi i cienki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lol.. racja:) penne oczywiście, ale spaghetti też idealnie się nadaje :p

      Usuń