Sos barbecue łączy w sobie kwaśne, słodkie i pikantne składniki, a jego smak różni się w zależności od regionu w którym jest przyrządzany i zastosowanego przepisu.. jego aromat zdecydowanie przypadł mi do gustu i będę eksperymentować, aby znaleźć najlepszą mieszankę składników:)
SKŁADNIKI:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek siekamy i chwilę podsmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
- Dodajemy przecier pomidorowy i wszystkie pozostałe składniki (ocet balsamiczny, sos worcestershire i sojowy, musztardę, cukier, pieprz i chilli).
- Gotujemy 15 minut na małym ogniu, mieszając co kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz