środa, 11 marca 2015

BURGERY Z SZYNKĄ SERRANO I DOMOWYM SOSEM



SKŁADNIKI (na 2 sztuki):
  • 180 g mielonej wołowiny
  • średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki sosu worcestershire, pieprz chilli cayenne

dodatkowo:
  • 2 bułki z ziarnem (pakowane -z możliwością podgrzewania w piekarniku)
  • 4 plastry szynki serrano
  • 2 plastry sera typu hohland

DOMOWY SOS HAMBURGEROWY:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:
  1. Bułki z ziarnem wstawiamy na 10 minut do piekarnika. 
  2. Mieszamy składniki sosu hamburgerowego.
  3. Cebulę siekamy, następnie mieszamy z wołowiną, przyprawami i olejem.
  4. Formujemy owalne kotleciki i smażymy po 3  minuty z każdej strony.
  5. Jeszcze ciepłe bułeczki kroimy na połówki. Na każdym spodzie układamy kolejno: szynkę serrano, plasterek sera, łyżkę sosu, wołowinę, szynkę serrano i wierzch bułki. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków. 
  6. Podajemy z pieczonymi plasterkami ziemniaków i ulubioną sałatką (u mnie: http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/08/saatka-z-rukoli-z-pomidorami-i-feta.html). Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Super pomysł, mam całą nogę szynki więc chętnie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń