SKŁADNIKI (na 2 sztuki):
- 180 g mielonej wołowiny
- średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki sosu worcestershire, pieprz chilli cayenne
dodatkowo:
- 2 bułki z ziarnem (pakowane -z możliwością podgrzewania w piekarniku)
- 4 plastry szynki serrano
- 2 plastry sera typu hohland
DOMOWY SOS HAMBURGEROWY:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Bułki z ziarnem wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
- Mieszamy składniki sosu hamburgerowego.
- Cebulę siekamy, następnie mieszamy z wołowiną, przyprawami i olejem.
- Formujemy owalne kotleciki i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
- Jeszcze ciepłe bułeczki kroimy na połówki. Na każdym spodzie układamy kolejno: szynkę serrano, plasterek sera, łyżkę sosu, wołowinę, szynkę serrano i wierzch bułki. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków.
- Podajemy z pieczonymi plasterkami ziemniaków i ulubioną sałatką (u mnie: http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/08/saatka-z-rukoli-z-pomidorami-i-feta.html). Smacznego :)
Super pomysł, mam całą nogę szynki więc chętnie zrobię ;)
OdpowiedzUsuń