środa, 18 marca 2015

CYTRYNOWY MAKARON Z PIECZONYM KURCZAKIEM


...idealny makaron na ciepły wiosenny dzień... od razu poprawia humor :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób, czas przygotowania 25 minut):
  • 300 g makaronu (u mnie kolanka)
  • 100 g śmietany 18 %
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 żółtko
  • 50 g tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, 1 łyżka cukry,2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody
  • podwójna pierś z kurczaka
  • marynata: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, złocista przyprawa do kurczaka, ostra papryka, tymianek

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka dzielimy na 4 równe kawałki. Łączymy składniki marynaty, wrzucamy do niej piersi i mieszamy. Doprawione kotleciki pieczemy 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 st.C.
  2. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. 
  3. Na patelni łączymy śmietanę z żółtiem, parmezanem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy cukieroliwę z oliwekprzyprawy i 2 łyżki wody
  4. Odcedzamy makaron, przekładamy go do cytrynowego sosu i dokładnie mieszamy.
  5. Makaron z sosem cytrynowym podajemy z pieczonymi piersiami z kurczaka (danie możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu ;) Smacznego !!!


1 komentarz: