...idealny makaron na ciepły wiosenny dzień... od razu poprawia humor :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób, czas przygotowania 25 minut):
- 300 g makaronu (u mnie kolanka)
- 100 g śmietany 18 %
- sok z połowy cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 żółtko
- 50 g tartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, 1 łyżka cukry,2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody
- podwójna pierś z kurczaka
- marynata: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, złocista przyprawa do kurczaka, ostra papryka, tymianek
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka dzielimy na 4 równe kawałki. Łączymy składniki marynaty, wrzucamy do niej piersi i mieszamy. Doprawione kotleciki pieczemy 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 st.C.
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni łączymy śmietanę z żółtiem, parmezanem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy cukier, oliwę z oliwek, przyprawy i 2 łyżki wody.
- Odcedzamy makaron, przekładamy go do cytrynowego sosu i dokładnie mieszamy.
- Makaron z sosem cytrynowym podajemy z pieczonymi piersiami z kurczaka (danie możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu ;) Smacznego !!!
Pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń