Nie było mnie przez dłuższą chwilę, więc w ramach rekompensaty wracam z prawdziwym smakołykiem :)
przepis:
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 1 pierś kurczaka
- przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, tymianek
- oliwa z oliwek
- kuskus- 100 g
- gorący bulion (woda+ 0,5 kostki rosołowej)
- ser pleśniowy 100 g (u mnie lazur)
- 3-4 łyżki śmietany 12 %
- 12 winogron przekrojonych na połówki
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś dzielimy na dwa równe kawałki, nacieramy podanymi przyprawami i oliwą z oliwek. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
- Kuskus przesypujemy do miseczki i zalewamy bulionem 1 cm ponad poziom kaszki. Czekamy 5 minut, mieszamy widelcem i przekładamy na talerze.
- Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę (odkładamy odrobinę na bok- 10g). Na patelni rozgrzewamy 10 sekund śmietanę i dodajemy ser. Podgrzewamy i mieszamy do osiągnięcia gładkiego sosu.
- Na talerzu obok kuskusu układamy upieczone piersi z kurczaka i czerwone winogrona. Kuskus polewamy gotowym sosem z sera pleśniowego i posypujemy odrobiną sera pokrojonego w kostkę. Gotowe :)
Bardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pierwszy raz zdecydowałam się wmanewrować owoce w danie główne :D
Usuń