środa, 21 stycznia 2015

KURCZAK Z KUSKUSEM, LAZUREM I WINOGRONAMI


































Nie było mnie przez dłuższą chwilę, więc w ramach rekompensaty wracam z prawdziwym smakołykiem :) 

przepis:

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 1 pierś kurczaka
  • przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • kuskus- 100 g
  • gorący bulion (woda+ 0,5 kostki rosołowej)
  • ser pleśniowy 100 g (u mnie lazur)
  • 3-4 łyżki śmietany 12 % 
  • 12 winogron przekrojonych na połówki

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś dzielimy na dwa równe kawałki, nacieramy podanymi przyprawami i oliwą z oliwek. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
  2. Kuskus przesypujemy do miseczki i zalewamy bulionem 1 cm ponad poziom kaszki. Czekamy 5 minut, mieszamy widelcem i przekładamy na talerze.
  3. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę (odkładamy odrobinę na bok- 10g). Na patelni rozgrzewamy 10 sekund śmietanę i dodajemy ser. Podgrzewamy i mieszamy do osiągnięcia gładkiego sosu.
  4. Na talerzu obok kuskusu układamy upieczone piersi z kurczaka i czerwone winogrona. Kuskus polewamy gotowym sosem z sera pleśniowego i posypujemy odrobiną sera pokrojonego w kostkę. Gotowe :)

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) pierwszy raz zdecydowałam się wmanewrować owoce w danie główne :D

      Usuń