wtorek, 19 lutego 2013

CHILI CON CARNE


    
    Często kiedy mam ochotę na coś pikantnego..  zaspokoić głód pomaga mi bardzo proste i szybkie w przygotowaniu chilli. To jedno z moich ulubionych dań... jego nieukrywanym atutem jest ilość.. oraz fakt, że równie dobrze smakuje zaraz po przygotowaniu i następnego dnia. Można podawać je z ryżem lub zawinięte w naleśnik lub tortille, zapieczone z serem. Smacznego ! :)


przepis:

SKŁADNIKI (dla 8 osób):
  • 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 50 g sera żółtego
  • przyprawy: pieprz, sól, gotowa mieszanka chilli con carne (chili, ostra papryka, czosnek, oregano, pieprz cayenne)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. 
  2. Dodajemy mięso (doprawione solą i pieprzem) i delikatnie podsmażamy.
  3. Dodajemy pomidory i saszetkę przyprawy chilli con carne. Gotujemy 5 minut.
  4. Dodajemy kukurydzę i fasolę. Całość dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
Chilli podajemy z ryżem obficie posypane serem :)


2 komentarze:

  1. sorki ale ściągnąłem przepis w całości - uwielbiam od czasu do czasu zjeść coś na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też... zdecydowanie :) a ten przepis na chili jest według mnie najlepszy, prosty i smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń