Często kiedy mam ochotę na coś pikantnego.. zaspokoić głód pomaga mi bardzo proste i szybkie w przygotowaniu chilli. To jedno z moich ulubionych dań... jego nieukrywanym atutem jest ilość.. oraz fakt, że równie dobrze smakuje zaraz po przygotowaniu i następnego dnia. Można podawać je z ryżem lub zawinięte w naleśnik lub tortille, zapieczone z serem. Smacznego ! :)
przepis:
SKŁADNIKI (dla 8 osób):
- 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- 1 cebula
- 2 puszki krojonych pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 50 g sera żółtego
- przyprawy: pieprz, sól, gotowa mieszanka chilli con carne (chili, ostra papryka, czosnek, oregano, pieprz cayenne)
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
- Dodajemy mięso (doprawione solą i pieprzem) i delikatnie podsmażamy.
- Dodajemy pomidory i saszetkę przyprawy chilli con carne. Gotujemy 5 minut.
- Dodajemy kukurydzę i fasolę. Całość dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
Chilli podajemy z ryżem obficie posypane serem :)
sorki ale ściągnąłem przepis w całości - uwielbiam od czasu do czasu zjeść coś na ostro :)
OdpowiedzUsuńja też... zdecydowanie :) a ten przepis na chili jest według mnie najlepszy, prosty i smakuje rewelacyjnie :)
Usuń