niedziela, 12 lipca 2015

CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z ORKISZEM


Mój pierwszy i nie ostatni chleb... :)

Myślałam, że pieczenie chleba jest zdecydowanie bardziej pracochłonne i wymaga od "piekarza" sporych umiejętności... Natomiast moim zdaniem jest to zadanie bardzo przyjemnie i raczej bezproblemowe (potrzeba tylko odrobiny cierpliwości)... 
Własnoręcznie przygotowany bochenek smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu !!  :)

SKŁADNIKI (podłużna forma około 26 cm.):
  • mąka pszenna 350 g
  • mąka żytnia 100 g
  • mąka orkiszowa 50 g
  • 5 g drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 350 ml wody
  • garść otrębów owsianych 
  • garść siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
  1. Suche składniki przesypujemy do miski i dodajemy wodę. Całość wyrabiamy 15 minut na gładką masę (ciasto powinno być sprężyste i dobrze wyrobione). 
  2. Ciasto przykrywamy ściereczką o pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  3. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  4. Ciasto wyjmujemy na deskę i zagniatamy nadając mu kształt formy.
  5. Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na dodatkowe 40 minut w ciepłe miejsce,
  6. Po tym czasie pieczemy godzinę w 190 st.C.
  7. Wyłączamy piekarnik i wyjmujemy chleb po 15 minutach. Gotowe :)


1 komentarz: