Dzisiaj zjemy spaghetti w zupełnie nowym wydaniu :)
SKŁADNIKI:
Pulpeciki
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Sos
- 2 cebule
- puszka pomidorów (400 g)
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki wody
- garść świeżej, posiekanej bazylii
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka
Dodatkowo:
- makaron spaghetti
- opcjonalnie parmezan do pozypania
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na pulpeciki przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy na chwilę do lodówki.
- Sos: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z odrobiną soli i cukru, dodajemy przecier, pomidory z puszki i wodę.Doprawiamy i zmniejszamy ogień do minimum.
- Delikatnie przekładamy pulpeciki do sosu i gotujemy około 25 minut (po 15-20 minutach możemy je przemieszać- wcześniej mogą się rozpaść ;)
- Makaron gotujemy al dente. Gotowy podajemy z sosem pomidorowym i pulpecikami. Smacznego :)
Pyszne spaghetti, obiadek idealny.
OdpowiedzUsuńTe pulpeciki to doskonały pomysł, żeby dodać do makaronu i wyszedł pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńO tak, tak lubię makaron i takie zgrabne orzeszki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie i bardzo często je przygotowuję. Jedyna podstawowa różnica to fakt, że używam mięsa mielonego z indyka o najniższej możliwej zawartości tłuszczu przez co muszę przyznać klopsiki nie są tak smaczne, jak z mięsa wieprzowo - wołowego, bo są nieco suche i szczękają w zębach, jak góralski oscypek :)
OdpowiedzUsuń