środa, 22 lipca 2015

SPAGHETTI Z PULPECIKAMI


Dzisiaj zjemy spaghetti w zupełnie nowym wydaniu :)

SKŁADNIKI:

Pulpeciki
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Sos
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • garść świeżej, posiekanej bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka

Dodatkowo:
  • makaron spaghetti
  • opcjonalnie parmezan do pozypania

PRZYGOTOWANIE:
  1. Składniki na pulpeciki przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
  2. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  3. Sos: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z odrobiną soli i cukru, dodajemy przecier, pomidory z puszki i wodę.Doprawiamy i zmniejszamy ogień do minimum.
  4. Delikatnie przekładamy pulpeciki do sosu i gotujemy około 25 minut (po 15-20 minutach możemy je przemieszać- wcześniej mogą się rozpaść ;)
  5. Makaron gotujemy al dente. Gotowy podajemy z sosem pomidorowym i pulpecikami. Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Te pulpeciki to doskonały pomysł, żeby dodać do makaronu i wyszedł pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, tak lubię makaron i takie zgrabne orzeszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to danie i bardzo często je przygotowuję. Jedyna podstawowa różnica to fakt, że używam mięsa mielonego z indyka o najniższej możliwej zawartości tłuszczu przez co muszę przyznać klopsiki nie są tak smaczne, jak z mięsa wieprzowo - wołowego, bo są nieco suche i szczękają w zębach, jak góralski oscypek :)

    OdpowiedzUsuń