Mój pierwszy i nie ostatni chleb... :)
Myślałam, że pieczenie chleba jest zdecydowanie bardziej pracochłonne i wymaga od "piekarza" sporych umiejętności... Natomiast moim zdaniem jest to zadanie bardzo przyjemnie i raczej bezproblemowe (potrzeba tylko odrobiny cierpliwości)...
Własnoręcznie przygotowany bochenek smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu !! :)
SKŁADNIKI (podłużna forma około 26 cm.):
- mąka pszenna 350 g
- mąka żytnia 100 g
- mąka orkiszowa 50 g
- 5 g drożdży instant
- łyżeczka soli
- 350 ml wody
- garść otrębów owsianych
- garść siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
- Suche składniki przesypujemy do miski i dodajemy wodę. Całość wyrabiamy 15 minut na gładką masę (ciasto powinno być sprężyste i dobrze wyrobione).
- Ciasto przykrywamy ściereczką o pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Ciasto wyjmujemy na deskę i zagniatamy nadając mu kształt formy.
- Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na dodatkowe 40 minut w ciepłe miejsce,
- Po tym czasie pieczemy godzinę w 190 st.C.
- Wyłączamy piekarnik i wyjmujemy chleb po 15 minutach. Gotowe :)
Iza bardzo ładny, efektowny...nie przestawaj na tym jednym :)
OdpowiedzUsuń