Faszerowana cukinia idealnie nadaje się na obiad w słoneczny, gorący dzień. Zjedzmy ją szybko i chodźmy na dwór !! :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 średnie cukinie
- 250 g piersi z indyka
- przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 70 g sera z błękitną pleśnią
PRZYGOTOWANIE:
Następnym razem spróbuj cukinii faszerowanej mięsem mielonym, papryką i pomidorami:
http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/03/cukinia-faszerowana.html
- Cukinie kroimy na dwie połówki. Łyżką wydrążamy miąższ, który siekamy i odkładamy na bok (później go użyjemy :)
- Cebulę kroimy w piórka.
- Indyka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy podanymi przyprawami.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Podsmażamy cebulę i indyka.
- Dodajemy miąższ cukinii.
- Całość doprawiamy mielonym imbirem i sosem sojowym.
- Połówki cukinii napełniamy przygotowanym farszem.
- Ser pleśniowy kroimy na 12 plasterków i na każdej cukinii układamy 3 sztuki.
- Cukinie zawinięte w folię aluminiową pieczemy 20-25 minut w 180 st.C.
- Smacznego !! :)
Następnym razem spróbuj cukinii faszerowanej mięsem mielonym, papryką i pomidorami:
http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/03/cukinia-faszerowana.html
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńIza...cukinia nieźle napakowana. Jedna taka sztuka i człowiek pełny :)
OdpowiedzUsuńPyszności, do tego ser pleśniowy - super!
OdpowiedzUsuń