niedziela, 14 czerwca 2015

ORIENTALNA CUKINIA FASZEROWANA INDYKIEM


       Faszerowana cukinia idealnie nadaje się na obiad w słoneczny, gorący dzień. Zjedzmy ją szybko i chodźmy na dwór !! :)


SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 2 średnie cukinie
  • 250 g piersi z indyka
  • przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 70 g sera z błękitną pleśnią

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cukinie kroimy na dwie połówki. Łyżką wydrążamy miąższ, który siekamy i odkładamy na bok (później go użyjemy :)
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Indyka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy podanymi przyprawami.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. 
  5. Podsmażamy cebulę i indyka.
  6. Dodajemy miąższ cukinii.
  7. Całość doprawiamy mielonym imbirem i sosem sojowym
  8. Połówki cukinii napełniamy przygotowanym farszem.
  9. Ser pleśniowy kroimy na 12 plasterków i na każdej cukinii układamy 3 sztuki.
  10. Cukinie zawinięte w folię aluminiową pieczemy 20-25 minut w 180 st.C.
  11. Smacznego !! :)

Następnym razem spróbuj cukinii faszerowanej mięsem mielonym, papryką i pomidorami: 
http://izabelagotuje.blogspot.com/2013/03/cukinia-faszerowana.html




4 komentarze:

  1. Iza...cukinia nieźle napakowana. Jedna taka sztuka i człowiek pełny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, do tego ser pleśniowy - super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon.
    Cigarettes

    OdpowiedzUsuń