Pyszności na talerzu ! :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 300 g łososia
- pieprz cytrynowy, oliwa z oliwek
- 5 marchewek
- 1 cukinia
- przyprawy: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sos sojowy, bazylia, ostra papryka, curry, cukier, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia pozbawiamy skóry (ja zawsze układam go stroną z łuskami na rozgrzanej patelni i podgrzewam przez 30 sekund- wtedy z łatwością możemy odkroić skórę niczego nie marnując :), dzielimy na dwa kawałki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem cytrynowym. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
- Marchew obieramy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy marchewkę, łyżeczkę curry i łyżeczkę cukru.
- Cukinię myjemy, wydrążamy (miąższ nie będzie nam potrzebny) i kroimy w paski. Przerzucamy do marchewki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, bazylię, ostrą bazylię i pieprz. Smażymy razem 10 minut.
- Warzywa podajemy z pieczonym łososiem. Smacznego :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, kolorowo i bardzo zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łosia ;) warzywa kroję w inny sposób ale muszę przyznać, że Twoje słupki wyglądają bardziej apetycznie :)
OdpowiedzUsuń