niedziela, 21 czerwca 2015

FIT: ŁOSOŚ Z MARCHEWKĄ I CUKINIĄ


Pyszności na talerzu ! :) 

przepis (czas przygotowania:20 minut):

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 300 g łososia
  • pieprz cytrynowy, oliwa z oliwek
  • 5 marchewek
  • 1 cukinia
  • przyprawy: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sos sojowy, bazylia, ostra papryka, curry,  cukier, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Łososia pozbawiamy skóry (ja zawsze układam go stroną z łuskami na rozgrzanej patelni i podgrzewam przez 30 sekund- wtedy z łatwością możemy odkroić skórę niczego nie marnując :), dzielimy na dwa kawałki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem cytrynowym. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
  2. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy marchewkę, łyżeczkę curry i łyżeczkę cukru.
  3. Cukinię myjemy, wydrążamy (miąższ nie będzie nam potrzebny) i kroimy w paski. Przerzucamy do marchewki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, bazylię, ostrą bazylię i pieprz. Smażymy razem 10 minut.
  4. Warzywa podajemy z pieczonym łososiem. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Smacznie, kolorowo i bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam łosia ;) warzywa kroję w inny sposób ale muszę przyznać, że Twoje słupki wyglądają bardziej apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń