piątek, 31 października 2014

KREM Z DYNI Z SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI






















..halloween

przepis:

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, sporo imbiru, chilli, szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
  • kawałek pokruszonego sera z błękitną pleśnią (u mnie lazur)
  • garść mielonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:
  1. Dynię obieramy, pozbawiamy miękkiego środka i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
  2. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię, czosnek i cebulę. 
  3. Wszystko zalewamy bulionem (doskonale sprawdzi się wrzątek z warzywną kostką rosołową;) i gotujemy 20 minut.
  4. Doprawiamy podanymi przyprawami i blendujemy.
  5. Krem z dyni podajemy posypany serem i orzechami włoskimi. Gotowe !! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz