sobota, 9 sierpnia 2014

SUSHI- URAMAKI Z PIECZONYM ŁOSOSIEM


...wyjątkowo przyjemna sobota

przepis:

SKŁADNIKI:
  • ryż do sushi - 1,5 szklanki
  • woda - 2 szklanki
  • zaprawa do ryżu: 5 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki soli
  • nori (algi morskie) - 3 arkusze
  • odrobina białego i czarnego sezamu
  • wasabi
  • sos sojowy
  • czerwony kawior
  • dodatki: surowy łosoś (250 g), serek philadelphia, zielony ogórek, szczypiorek
  • marynata do łososia: 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sok z połowy limonki, świeżo mielony pieprz kolorowy, sól

PRZYGOTOWANIE:

przygotowanie ryżu
  1. Ryż bardzo dokładnie myjemy (płuczemy do czasu, aż woda będzie przejrzysta) i zalewamy zimną wodą na 30 min. 
  2. Łączymy składniki zaprawy.
  3. Odsączamy ryż, przekładamy do garnka i pokrywamy wodą (ponad 2 szklanki wody na 1,5 szklanki ryżu). Szczelnie przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut.  Gasimy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem 15 min.
  4. Ryż przekładamy do miski, zalewamy przygotowaną zaprawą i dokładnie mieszamy. Zakrywamy wilgotną lnianą ściereczką i odstawiamy do czasu wystygnięcia.
dodatki:
  1. Łososia kroimy w paski, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  2. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i kroimy w paski.
  3. Ogórka kroimy w słupki, szalotkę siekamy.
sushi
  1. Algę przecinamy na pół i kładziemy na matce bambusowej. Na jej powierzchni rozładamy cienką warstwę ryżu (zostawiamy 0,5 cm przestrzeni z każdej strony). Całość posypujemy sezamem. Dociskamy folię spożywczą i przewracamy na drugą stronę.
  2. Na nori - w jednym rządku- układamy dodatki, następnie wszystko razem ściśle rolujemy (zaczynamy zwijać od strony z dodatkami).
  3. Gotowe ruloniki wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroimy je na równe części (potrzebny będzie ostry nóż!) Na każdy kawałek nakładamy odrobinę czerwonego kawioru. Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz