…nareszcie udało mi się spędzić odrobinę
czasu nad wodą :) nie ukrywam, że praca nie sprzyja wylegiwaniu na słońcu,
jednak zdecydowania pomaga lepiej docenić każdą wolną chwilę :)
przepis:
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy: szczypta soli, pieprz, słodka papryka, tymianek, odrobina przyprawy do kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała zielona papryka
- 100 ml bulionu
- 125 g sera feta
- 4 łyżki śmietany 18 %
sałatka
- 8 liści sałaty
- 1 mała czerwona cebula
- 6 zielonych oliwek
- 6 czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo
- 2 woreczki ryżu ugotowane w wodzie z dodatkiem kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
- Każdą pierś kurczaka dzielimy na dwie części, nacieramy podanymi przyprawami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 st.C.
- Sos: Paprykę kroimy w paski, fetę w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy zieloną paprykę i bulion. Podgrzewamy do czasu, aż cała woda wyparuje.
- Dodajemy fetę i 4 łyżki śmietany, gotujemy na małym ogniu (cały czas mieszając) do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Sałatka: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w półksiężyce, a oliwki w paseczki. Składniki delikatnie mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Gotowe piersi z kurczaka polewamy sosem z fety i podajemy z żółtym ryżem i grecką sałatką.
Mmm... Całość wygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuń