poniedziałek, 28 lipca 2014

KURCZAK W SOSIE Z FETY I ZIELONEJ PAPRYKI






















…nareszcie udało mi się spędzić odrobinę czasu nad wodą :) nie ukrywam, że praca nie sprzyja wylegiwaniu na słońcu, jednak zdecydowania pomaga lepiej docenić każdą wolną chwilę :)

przepis:

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy: szczypta soli, pieprz, słodka papryka, tymianek, odrobina przyprawy do kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała zielona papryka
  • 100 ml bulionu
  • 125 g sera feta
  • 4 łyżki śmietany 18 %
sałatka
  • 8 liści sałaty
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 zielonych oliwek
  • 6 czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo
  • 2 woreczki ryżu ugotowane w wodzie z dodatkiem kurkumy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Każdą pierś kurczaka dzielimy na dwie części, nacieramy podanymi przyprawami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 st.C.
  2. Sos: Paprykę kroimy w paski, fetę w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy zieloną paprykę i bulion. Podgrzewamy do czasu, aż cała woda wyparuje.
  4. Dodajemy fetę i  4 łyżki śmietany, gotujemy na małym ogniu (cały czas mieszając) do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Sałatka: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w półksiężyce, a oliwki w paseczki. Składniki delikatnie mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek.
  6. Gotowe piersi z kurczaka polewamy sosem z fety  i podajemy z żółtym ryżem i grecką sałatką.


1 komentarz: